Thursday, March 6, 2014

DUMPLING



selepas diklim macam karipap

dimakan bersama sup

dimakan bersam kicap pedas

dihidangkan ........

sup ayam ....

kicap cili api


Dumpling  .... versi Melayu. ( blog Cik Ros ...http://jomintai-intai.blogspot.com/2012/06/dumpling-annyasayoo.html 
ni copy paste dari tok guru ...... 
Bahan-bahan :
500gm daging kisar (selalunya ikut resepi letak isi udang tapi kita pakai daging kisar)
1 batang karet (didadu halus)
2 biji kentang (rebus dan lenyek)
Daun sup
Lada sulah
Garam
Bawang goreng (ikut citarasa masing-masing)
Cendawan butang (dipotong dadu)
 Kulit dumpling (boleh diperolehi di pasaraya Giant)
Bancuhan tepung jagung (untuk disapu pada kulit dumpling semasa proses kelepet nanti)
Cara-caranya:
1) Campurkan daging kisar, kentang yang dilenyek, karet, daun sup, cendawan, garam, bawang goreng dan lada sulah. Gaul sebati.
2)  Ambik kulit dumpling letakkan inti dalam 1 sudu makan atau ikut citarasa masing-masing. Mungkin ada yang nak letak banyak isinya. Sapukan bancuhan tepung jagung ditepi. Fungsinya untuk melekatkan kulit dumpling tadi. Kemudian kelepet kulit dumpling seperti karipap.
3) Kukus atau rebus sehingga masak. Letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat.
Jika dikukus ...kurang sikit kemelekatannya .....hehehe.
4) Dumpling yang dah masak sedap dimakan dengan sup.
5) Tambah kalu letak sos kicap cili api.  
Inilah dumpling versi Melayu ..... ala-ala bihun sup ....

Jom masak dumpling  ..... anak2 pun suka. Ni masakan kat sek. Menu yang akan dimasak sekali sekala ...... kebanyakan kami sukakannya. Ada dumpling yang berkhasiat ...ditambah dengan sup ayam .......... 
walaupun berasal dari Korea ..... tapi bila diMelayukan ...... sedap bangat ... thnks Cik Ros ... bangga sangat dengan mu ... ajaq kami masak pelbagai.

 CERITA LAMA 2017