selepas diklim macam karipap |
dimakan bersama sup |
dimakan bersam kicap pedas |
dihidangkan ........ |
sup ayam .... |
kicap cili api |
Dumpling .... versi Melayu. ( blog Cik Ros ...http://jomintai-intai.blogspot.com/2012/06/dumpling-annyasayoo.html
ni copy paste dari tok guru ......
Bahan-bahan :
500gm daging kisar (selalunya ikut resepi letak isi udang tapi kita pakai daging kisar)
1 batang karet (didadu halus)
2 biji kentang (rebus dan lenyek)
Daun sup
Lada sulah
Garam
Bawang goreng (ikut citarasa masing-masing)
Cendawan butang (dipotong dadu)
Kulit dumpling (boleh diperolehi di pasaraya Giant)
Bancuhan tepung jagung (untuk disapu pada kulit dumpling semasa proses kelepet nanti)
Cara-caranya:
1) Campurkan daging kisar, kentang yang dilenyek, karet, daun sup,
cendawan, garam, bawang goreng dan lada sulah. Gaul sebati.
2) Ambik kulit
dumpling letakkan inti dalam 1 sudu makan atau ikut citarasa
masing-masing. Mungkin ada yang nak letak banyak isinya. Sapukan
bancuhan tepung jagung ditepi. Fungsinya untuk melekatkan kulit dumpling
tadi. Kemudian kelepet kulit dumpling seperti karipap.
3) Kukus atau rebus
sehingga masak. Letakkan sedikit minyak supaya tidak melekat.
Jika dikukus ...kurang sikit kemelekatannya .....hehehe.
4) Dumpling
yang dah masak sedap dimakan dengan sup.
5) Tambah kalu letak sos kicap
cili api.
Inilah dumpling versi Melayu ..... ala-ala bihun sup ....
Jom masak dumpling ..... anak2 pun suka. Ni masakan kat sek. Menu yang akan dimasak sekali sekala ...... kebanyakan kami sukakannya. Ada dumpling yang berkhasiat ...ditambah dengan sup ayam ..........
walaupun berasal dari Korea ..... tapi bila diMelayukan ...... sedap bangat ... thnks Cik Ros ... bangga sangat dengan mu ... ajaq kami masak pelbagai.
No comments:
Post a Comment