Tuesday, May 31, 2011

TART TELUR



Sumber :http://atie-bluesky.blogspot.com/2010/04/tart-telur.html

Makanan kegemaran anak2 , selalu sangat beli kat Tesco, tgk kat blog Atie ... senang jg. Walaupun menggunakan mikrowave ... try buat jg, bolehla ....sedap ..

BAHAN-BAHAN

Bahan Crust:
2cwn gandum
1/4 cwn gula halus
1/2 cwn butter
1/2 sudu teh baking powder
secubit garam
2 biji telur
**gaul semua bahan kecuali telur sampai betul2 sebati. last skali masukkan telur,uli sampai menjadi doh. tambah tepung, kalau doh 2 masih melekat2.

Bahan filling :
1 cwn susu cair
1 cwn air
4 biji telur
1 cwn gula halus (sila kurangkan,manis sgt)
1 sudu besar kastard
esen vanilla

Cara:
campur semua bahan, kacau hingga sebati
Canai doh dan msk dlm bekas tart, tuang filling dan bakar ...suhu 160 , 15 minit.

Monday, May 30, 2011

TART NANAS



BAHAN-BAHAN
Bahan kulit tat
500gm tepung gandum
240gm mentega
1 1/2 sudu makan tepung kastard
1 biji telur rebus
1 sudu makan tepung jagung

Bahan sapuan
1 biji kuning telur
1/2 sudu makan air @ putih telur

Bahan inti
1 biji nanas
550 - 650gm gula
2 inci kulit kayu manis

CARA MEMBUAT INTI


1. Mesin atau parut nanas. Kemudian tapis airnya supaya tidak terlalu berair
2. Kemudian campurkan nanas dan gula dalam periuk dan masuk kulit kayu manis.
3. Kacau sehingga airnya separuh kering
4. Teruskan memasak sehingga inti menjadi pekat. Sejukkan sebelum guna.

CARA MEMBUAT TART

1. Kupas telur dan ambil kuningnya sahaja. Kemudian hancur-hancur kuningnya.
2. Ramas kuning telur yang dihancurkan bersama tepung sehingga sekata.
3. Kemudian ramas pula mentega bersama tepung sehingga membentuk adunan doh yang lembut. Jika terlalu lembik, boleh campurkan dengan sedikit tepung gandum.
4. Dengan menggunakan acuan tart, paip atas dulang dan masukkan inti.
5. Gulung kulit tart dan letakkan sapuan tadi serta bakar .

Sumber: Dari dapur Azli Razali : Utusan Malaysia

Saturday, May 28, 2011

PUDING ROTI MARBLE COKLAT


Sejak dua mejak ni, seronok saja duk menjengok blog2 yg ada resepi sedap2 ni .... Puding roti marble coklat ni , memang sedap .... dah buat dah. Anak2 sgt sukaaaaaa.... Lgpun senang sgt nk buatnya ....

Sumber : 1. http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/03/puding-roti-marble-coklat.html
2. http://hanamemories.blogspot.com/2011/03/puding-roti-marble-coklat.html

Bahan-bahan

4 keping roti
2 biji telur
1/2 cawan susu pekat
170ml susu cair
10gram serbuk agar2 @ sepeket
1/2 cawan gula - bleh kurangkan
2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
31/2 cawan air= hana gune cwn biasa 230ml
2 sudu besar serbuk koko

Cara-cara

1. Didihkan 3 cwn air,serbuk agar2 dan gula ke dalam periuk.
2. Blend roti,telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cwn). Kemudian
masukkan dalam periuk agar2 yg sudah didih tadi.
3. Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
4. Bahagi kepada 2. satu adunan biarkan warna asal. dan satu adunan masukkan serbuk koko. (Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dgn sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji2@bergentel2 serbuk koko tersebut).
5. Ambil sesenduk warna putih @ plain dan tuang di tengah2 loyang. kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih@plain tadi. biarkan puding gerak sendri ke tepi. tak payah ratakan atau kacau. ulang smula kaler putih@plain dan buat hingga habis.. ketika melapis@me'marble'kan hendaklah dengan cepat sbb puding mudah sejuk @ membeku.
6. Dah siap bolehlah di simpan di dalam peti sejuk sekurang2nya sejam.

 CERITA LAMA 2017