Thursday, June 2, 2011

HARIRAH (sup Morocco)


Malam ni menu dinner kami "harirah". Sedapnya ........ lebih sedap lg kerana tuan punya resepi yg buatkan. Kami tolong sikit2 aja .... makan tolong banyak2 ...


BAHAN BAHAN
4 labu bawang besar
10 biji tomato
2 biji telur
150 gram kacang kuda (rebus empuk)) - paling mudah, beli dlm tin
400 gm daging kisar @ 1/4 paha ayam dicincang
2 kiub knor
sedikit garam , kunyit
4 tangkai daun saderi
300gm spageti- dipatah2
100gm tepung gandum - utk memekatkan kuah sup

CARA
Blend bawang n tomato
Masukan dlm periuk bersama 5 cawan air
Masukkan kacang kuda, spageti ... masak hingga empuk
Masukkan daging kisar yg telah dibulat2kan @ ayam yg telah dipotong kecil2
Masukkan kunyit, garam, knor, daun saderi .... kacau..
Lastnya ..masukkan tepung gandum yg telah dibancuh dgn air n ditapis ...
Pukul telur dan masukkan secamca demi secamca ..... utk dapatkan rupa sup harirah yg sebenarnya

Kami sekeluarga suka harirah ni ... terutama di bulan Ramadan .... ganti bubur kanji.
Ini adalah sup dari Magribi .....

No comments:

Post a Comment

RENDANG AYAM CIK ROS

Bahan-bahan : 1 ekor ayam dipotong sederhana besar  Daun kunyit Daun limau purut 4 sudu kerisik Asam keping Garam 1 mangkuk sant...