Sunday, June 26, 2011

KEK COKLAT KUKUS




Bahan2:
1 cwn gula
1 cwn susu pekat
1 cwn susu cair
1 cwn serbuk koko
1 cwn minyak masak

Semua bahan:
2 campur n kacau atas api sederhana n sejukkan

Bhn2 lain:

3biji telur
1 1/2 cwn gandum + 1sudu teh serbuk soda
>> kacau hingga sebati dlm adunan koko yg dh sejuk kt atas tu >> kemudian kukus atas api yg sederhana


Mudahnya buat kek coklat kukus ni .......... ramainya yg suka. Dulu masa anak2 kecik2 rajin jg buat ..tp x lah semudah ni. Thanks Atie ..

Saturday, June 25, 2011

Trifle



Trifle .....





Dah berapa kali buat .... mcm2 jadi , ambik kat blog Atie ... sedap tp awat selalu duk jd mcm2 rupa ...
Kemarin p beli bahan, nk buat kat Along n Angah ..., depa yg makan pun, geng kat umah ni x layan coz ada mkn len, tp x terbuat ....mlm ni terasa nk buat , ahhaaa..... dah siap pun ..., satgi before tiduq km leh mkn ......

Wednesday, June 8, 2011

PUDING KARAMEL LAPIS NESCAFE



Sepotong puding karamel lapis nescafe

Sember asal blog: http://ummizaihadi-homesweethome.blogspot.com/2008/04/puding-karamel-lapis-coklat.html
Saya hanya buat setengah adunan dari yg asal. Sedap, anak2 suka .......

Bahan:-
1 tin susu cair
5 sudu bear gula
4 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila
4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat - (saya guna 2 paket nescafe segera ....)

Keramel
2 sudu bear gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
Rupa periuk kukus rekaan saya ......hehehe

Cara Membuat:-
Karamel - panaskan gula dalam periuk, setelah cair masukan air panas serta kacau hingga cair, kemudian masukan ke dlm loyang .
Setelah siap kukus - sebelum ditebalikkan ....

Puding -
  1. Masukkan telur, gula, susu dan esen vanilla dlm blender ...hehhe (teknik nk cepat) dan blend bahan2 tersebut.(cara sebegini menghasilkan puding yg berbuih2)
  2. Tuang separuh adunan td ke dalam loyang yg dimasukkan karamel - dan kukus sehingga masak.
  3. Separuh lagi dimasukkan nescafe dan dilapis atas puding yg telah dikukus ....
  4. Disejukkan dan ditebalikkan .....
Rupa puding karemel lapis nescafe setelah ditebalikkan .....

Setelah dipotong .............. sedapppppp........










Sunday, June 5, 2011

BLUEBERRY CHEESE TART

Link
SUMBER: http://nicemamaforever.blogspot.com/2011/03/blueberry-cheese-tart-best.html
Ari ni baru buat blueberry chesse tart yg duk nyanyi2 2, 3 minggu dah ......tengok ke rupa, alamak ....hehhehe, tp bila makan, saya suka ......

Tart ni dibuat bersama2 Adam .... dia soraang saja yg tolong, yg len just jengok2 ...., duk ingatkan tart telur. My sister kata ...biaq p la kat kawan kita ni, dia baru beli mikrowave .... betui jg no, dr duk tgk mikrowave tu jd pameran, baik kita buat apa yg patut. Actually oven dah lama ada ... sejak azali ...hehheh, tp duk tang tu saja, baru bawa msk umah lepaih bah ....., x guna pun .... Dah ada dapur baru .....

Cara nk buat tart cheese ni , klik kat blog atie
Thanks Atie ....., rajin2 la boh kat blog tu, nanti ada yg teringin nk buat .......

Friday, June 3, 2011

CUTI-CUTI

Cuti ...jalan2 kat Penang. 1 day only ...

AMMAR - RESTORAN TARBUSH ....makan2


Mandi-manda .... belajar berenang ..



NET N ANGAH - makan-makan



MAKAN-MAKAN KAT RESTORAN TARBUSH - BATU FERINGGI



NASI BYRANI KAMBING - ABAH, MAMA & NET - sedapnya ...



MINUMAN COLKAT ADAM N SYIFA

Thursday, June 2, 2011

HARIRAH (sup Morocco)


Malam ni menu dinner kami "harirah". Sedapnya ........ lebih sedap lg kerana tuan punya resepi yg buatkan. Kami tolong sikit2 aja .... makan tolong banyak2 ...


BAHAN BAHAN
4 labu bawang besar
10 biji tomato
2 biji telur
150 gram kacang kuda (rebus empuk)) - paling mudah, beli dlm tin
400 gm daging kisar @ 1/4 paha ayam dicincang
2 kiub knor
sedikit garam , kunyit
4 tangkai daun saderi
300gm spageti- dipatah2
100gm tepung gandum - utk memekatkan kuah sup

CARA
Blend bawang n tomato
Masukan dlm periuk bersama 5 cawan air
Masukkan kacang kuda, spageti ... masak hingga empuk
Masukkan daging kisar yg telah dibulat2kan @ ayam yg telah dipotong kecil2
Masukkan kunyit, garam, knor, daun saderi .... kacau..
Lastnya ..masukkan tepung gandum yg telah dibancuh dgn air n ditapis ...
Pukul telur dan masukkan secamca demi secamca ..... utk dapatkan rupa sup harirah yg sebenarnya

Kami sekeluarga suka harirah ni ... terutama di bulan Ramadan .... ganti bubur kanji.
Ini adalah sup dari Magribi .....