Thursday, April 12, 2012

ROTI ARAB


1 kg tepung gandum
1/2 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak
3 cawan air
3 camca gula
1 camca garam halus
1 1/2 peket yis mouripan

Cara-caranya:-
1 . Campurkan semua bahan dan uli dengan rata selama 30 minit.
2. Tutup adunan dengan kain bersih yang lembab.
3. Biar dalam suhu bilik sehingga adunan naik 2 x ganda. (anggaran 30 atau 45 minit)
4. Bila adunan sudah naik, tumbuk adunan supaya angin keluar.
5. Bahagikan supaya menjadi ketulan kecil.
6. Leperkan dan canai menjadi bulat
7. Masukkan adunan yg telah naik dalam kuali tak lekat [non-stick pan]...jangan gunakan minyak.
8. Panaskan dgn api yg paling kecil.
9. Masakkan dua-dua belah adunan sehingga agak kekuningan/garing.
10. Angkat dan hidangkan dengan kari dal atau sambal sardin.

p/s : Doh ...boleh dibuat roti gulung sosage dll ....
Aktiviti bersama pelajar 12 April 2012

No comments:

Post a Comment

 CERITA LAMA 2017