Monday, July 4, 2016

RENDANG AYAM CIK ROS




Bahan-bahan :
1 ekor ayam dipotong sederhana besar
 Daun kunyit
Daun limau purut
4 sudu kerisik
Asam keping
Garam
1 mangkuk santan pekat n 1 mangkuk santan cair ( dari 2 biji kelapa)

 Bahan B: (utk blend)
10 mulas bawang putih
2 inci halia
10 batang serai
6 ulas bawang merah
2 inci lengkuas
2 inci kunyit hidup
6 biji cili kering
10 biji cili padi

Cara membuatnya:
Kisar semua bahan B. Masak santan pekat sehingga pecah minyak. (utk hasilkan rendang yg tahan lama)
 Masukkan bahan kisar (B) dan kacau sehinnggga berbau wangi.
Masukkan ayam, daun limau purut dan asam keping.
Bila agak kering, masukan santan cair, garam, kerisik dan daun kunyit.
Jika ingin rendang berkuah .... tidak perlu dimasak terlalu kering.


p/s .. walaupun x pnh buat lg ... tp sebab suka makan, ai salin jk dalam blog utk rujukan nanti.
Kredit utk C Ros http://jomintai-intai.blogspot.my/2011/08/rendang-ayam.html

No comments:

Post a Comment